Produkter

Våra produkter

Först ut är en serie härliga fröpåsar med Bamse och hans vänner. Välj mellan 12 olika sorter som är lätta för barn att odla.

Sommarmorot 'Nantes 5'
Härlig söt sommarmorot!

Vanlig morot, faktiskt den mest odlade! Ger 15-20 cm långa morötter med trubbig spets. Kan sås från mitten på april. Från sådd till skörd tar det cirka 120 dagar.

Direktsådd: Morotsfröna är små, ett tips är att blanda dem med några nävar sandlåde-sand. Gör sedan en grund fåra, 1 cm djup och sprid ut en jämn sand-/frösträng, täck med jord och vattna. Håll fuktigt och gallra till 3-4 cm plantavstånd, efter att de tittat upp. Färdiga morötter kan skördas långt in på hösten.
Täck med fiberduk vid sådd, mot morotsflugan. Tänk också på att vattna rejält efter uppkomst, särskilt om morötterna odlas i pallkrage.
Vårsådd: Så från mitten av april till slutet av maj – skörda efter 3 månader.
Höstsådd: Så från slutet av juli till mitten av september- skörda efter 3 månader.

Innehåll: Ca. 1.600 frön
Räcker till: 4-6 meter
Groningstid: 10-14 dagar

Smörgåskrasse EKO
Odla grönt till mackan, året om!

Världens mest lättodlade och snabbväxande bladkrydda. Så fröna i jord, på bomull, på hushållspapper, på ett fat eller en skål.

Odla inomhus: Så frö tätt över ett tunt lager fuktig jord, bomull eller ett hushållspapper. Duscha sådden ofta och täck med en plastpåse/-folie med lufthål, så att sådden inte torkar ut. Gror på 2-3 dagar och efter en vecka kan man klippa skotten och lägga på macka eller ha till en omelett.
Odla utomhus: Så på friland eller i balkonglåda i maj-juni. Fröna är ljusgroende, så täck dem inte med jord – blanda dem hellre med lite sand och så i grunda fåror, radavstånd 10 cm. Håll fuktigt. Skörda innan de går i blom, då de är ca. 10 cm.

Innehåll: Ca. 1.350 frön
Räcker till: 4-5 krukor
Groningstid: 4-6 dagar

Rädisa 'Raxe'
Snabbast - skörda efter 3 veckor

Klarröda rädisor som skördas redan 3-4 veckor efter groning. Allra snabbast går det på hösten, då jorden är varm.

Direktsådd: Fröna är ganska stora, försök att så dem grunt med 2-3 cm avstånd och gärna i lite zick-zack, täck med jord och vattna. Håll fuktigt. 
Så i omgångar. Gör sen uppehåll under juni och juli, då blir rädisor träiga och fräna i smaken. Sådd i augusti och en bit in i september är bästa tiden att odla rädisor.
Så i balkonglåda: Gör två rader zick-zack i balkonglådan och sprid ut fröna med 2-3 cm avstånd, täck med jord och vattna. Håll fuktigt.

Innehåll: Ca. 70 frön
Räcker till: 1,5-2 meter
Groningstid: 4-6 dagar
Vårsådd: Så från mitten av april till slutet av maj – skörda efter 4 veckor.
Höstsådd: Så i augusti – september och skörda efter 3-4 veckor.

Plocksallat 'Baby Leaf'
Goda snabbväxande sallatsblad

Plocksallat – tre härliga salladssorter/färger så det blir snyggt både i köks- trädgården och i salladsskålen.

Direktsådd: Gör en liten fåra i jorden och vattna försiktigt där i. Så fröna och och sträva efter 2-4 cm mellan varje frö. Täck med jord och vattna igen och håll fuktigt. Skörda när bladen är 10 cm, genom att plocka de yttersta bladen. Nya blad växer ut från mitten och förlänger skörden.
Så i balkonglåda: Vattna jorden fuktig och strössla ut fröna så att de är jämnt fördelade över ytan, ca. 3-4 cm mellan varje frö. Täck med ett tunt lager jord och vattna igen. Ställ balkonglådan i skuggan, då sallatsfrön inte gror om det är för varmt. När de grott – ställ den ljust.
Vårsådd: Så från mitten av april till slutet av maj – skörda efter 4-5 veckor.
Höstsådd: Så i slutet av juli – mitten av september och skörda efter 3-4 veckor. 
Tål frost!

Innehåll: Ca. 800 frön
Räcker till: 3-4 meter
Groningstid: 4-6 dagar

Pumpa 'Hokkaido Orange'
Välsmakande och dekorativ!

De vackra orange hokkaido-pumporna är så dekorativa att det kan vara svårt att skära i dem. De är också bästa pumpan att äta. Ugnsbaka!

Förodling inomhus: Så inomhus i liten kruka, men inte tidigare än i maj (pumpan växer mycket). Ställ dem ljust och varmt i början. Plantera om dem i större kruka efterhand som de växer. Vänj plantorna för uteliv successivt (lite längre för varje dag under första veckan), plantera sedan ut dem då frostrisken är helt över. Ge den plats, mycket vatten och näring – rankorna blir 3-5 meter långa och pumpan ca 2 kg tung.
Direktsådd: Så på odlingsplatsen när jordtemperaturen är minst 15°C. Ställ avskuren pet-flaska som litet växthus över, under groningen.

Innehåll: Ca. 5 frön
Groningstid: 5-10 dagar

Körsbärstomat 'Venus'
Goda tomater i liten kruka!

Gulorange, mycket smakrik och god körsbärstomat, tidig och riklig skörd,  kompakt buske, höjd ca 40 cm, passar bäst i kruka.

Förodling inomhus: Så inomhus i mars-april i liten kruka. Plantera om dem i större kruka efterhand som de växer så att rotsystemet utvecklas väl. Tänk på att tomater kan planteras om djupare, nya rötter utvecklas längs stammen. Bjud på mycket ljus men helst inte för varmt.
Odla i kruka: När den är ca. 10-15 cm hög plantera då om i slutkrukan, som inte får var mindre än 5 liter, helst 10 liter. Vänj tomaten dagtid vid utomhuslivet, börja i skuggan och ta in över natten.  Efter att frostrisken är över gillar den varma och soliga lägen. Vattna helst bara på förmiddagen varannan eller var tredje dag. Ge näring efter 3-4 veckor.

Innehåll: Ca. 60 frön
Groningstid: 5-10 dagar

Solros 'Henry Wilde'
2 m hög med flera blommor/stjälk

Flerblommig solros som blir ca 2 m hög med 20 cm stora blommor med gula kronblad och brun mitt. Odlas i rabatt, som häck på friland eller i större kruka.

Förodling inomhus: Så inomhus i liten kruka, 1-2 frön och välj att spara det största skottet om två kommer upp. Ställ krukan i ljust läge men helst inte för varmt. Plantera om dem i större kruka efterhand som de växer, då kan den sättas djupare. Vänj plantorna för uteliv successivt (lite längre för varje dag under första veckan), plantera sedan ut dem då frostrisken är helt över.
Direktsådd: Så i slutet av maj, början av juni eller plantera ut och tänk på stödpinne, innan den behövs. Plantavstånd 20-25 cm.
Odla i stor kruka: Odla tre solrosor i stor 20-25 liters kruka, en solros kräver en 15 liters kruka. Älskas av bin och andra pollinatörer och är fin som ståtlig snittblomma. Framåt hösten plockar fåglarna de mogna fröna.

Innehåll: Ca. 120 frön
Groningstid: 5-10 dagar

Blomsteräng bi-mix
Ett hav av blommor!

En blomsterblandning som innehåller frön till 25 sorter av ett- och fleråriga blommor, till glädje för bi och andra pollinerare.

Odla utomhus: Så tidigt på våren på ogräsfri, gärna mager, jord. Blanda hälften av fröna med sand och sprid ut jämt över ytan, den andra hälften kan sås på samma yta till hösten, då ökar chansen till en återkommande blomsteräng. Blir 50-60 cm hög.
Så i stor kruka/balkonglåda: Så ut en mindre mängd av fröna ytligt på sandblandad jord. En blomsteräng i miniatyr blommar runt midsommar.

Innehåll: 1 gram
Räcker till: 2 m2

Sockerärt 'Ambrosia'
Ju mer du plockar - ju fler ärtor!

Jättegod sockerärt som bildar 60 cm höga buskar. Kan sås tidigt och ger skörd efter bara 60 dagar. Skörda ofta.

Direktsådd: Så i mitten av maj, 3-5 cm djupt och med 8-10 cm avstånd. Vänta till de första ärterna visar sig och så en andra sådd mellan de just uppkomna – på så vis blir skördeperioden längre. Se till att ärtorna har björkris eller andra stöd att klättra på.
Odla i kruka: Det går utmärkt att odla sockerärter i en stor, vid kruka eller i balkonglåda. Glöm inte uppbindningen.Skörda ofta, när sockerärten är 7-8 cm och platt. Precis som luktärter stimuleras blomning och skörd av att man plockar.

Innehåll: Ca. 48 frön
Räcker till: 2-3 meter
Groningstid: 7-10 dagar

Katten Jansons kattgräs
Odla friskt kattgräs året om

Kattgräs är ett viktigt kosttillskott. Katter som äter gräs får extra fibrer som hjälper dem med matsmältningen.

Så här gör du: Kan sås inomhus året om. Så fröna ganska tätt, i låga vida skålar fyllda med jord. Täck med ett tunt lager jord och håll fuktigt. Lägg en plastpåse/plastfolie med lufthål över, så att sådden inte torkar ut. Gror på 4-5 dagar och efter en vecka kan katten börja äta.

Innehåll: Ca. 200 frön
Räcker till: 4-5 krukor
Groningstid: 4-5 dagar

Böna 'Goldmarie'
Kan växa 10 cm på en dag!

Stora gula, platta bönor, 20-25 cm långa, som är lätta att se och plocka bland gröna blad. Plantan kan växa 10 cm per dag och bli 3 meter hög!

Förodling inomhus: Skölj bönorna i vatten och så 1 eller 2 bönor i en liten kruka, på 3-4 cm djup. Bönor gillar värme så börja först i slutet av maj i ett soligt fönster. Håll fuktigt.
Direktsådd: Skölj bönorna och så dem 3-4 cm djupt i varm jord (min 12-15°C), i juni. Bygg en hög pyramidform av fyra pinnar och så 3-4 frön vid varje pinne. Om du förodlat, plantera ut dem runt pinnarna.
Odla i stor kruka: Så eller plantera 4-5 bönor i en cirkel i en 30 cm vid kruka. Bygg en ställning av bambupinnar eller bind snöre i taket som de kan klättra på.

Innehåll: Ca. 28 frön
Räcker till: 2,5-3,5 meter
Groningstid: 5-7 dagar

Morot 'Rondo'
Odla i balkonglåda!

Rund, nästan golfbollsstor, tidig morot. Bästa moroten att odla i balkonglåda eller i grunda jordar. Från groning till skörd, ca 75 dagar!

Direktsådd: Morotsfröna är små, ett tips är att blanda dem med några nävar sandlådesand. Gör sedan en grund fåra, 1 cm och sprid ut en jämn sand-/frösträng, täck med jord och vattna. Håll fuktigt och gallra till 3-4 cm plantavstånd, efter att de tittat upp.
Så i balkonglåda: Morotsfröna är små, blanda dem med några nävar sandlådesand. Gör två rader zick-zack i balkonglådan och sprid ut sand-frösträngen jämt i den och täck sedan med jord och vattna. Håll fuktigt och gallra till 3-4 cm plantavstånd, efter att de tittat upp.
Vårsådd: Så från mitten av april till slutet av maj – skörda efter 2-3 månader.
Höstsådd: Så från slutet av juli till mitten av september- skörda efter 2-3 mån.
Innehåll: Ca. 800 frön 
Räcker till: 2-3 meter 
Groningstid: 10-14 dagar